EPD – Çevresel Ürün Beyanı Nedir?
EPD, Enviromental Product Declaration (EPD) olarak bilinmekte ve ayrıca “Çevresel Ürün Beyannamesi” olarak da geçmektedir. EPD, küresel iklim değişikliği ve işletmelerin çevresel etkilerinin azaltılması amacı ile sürdürülebilirlik, kalkınma ve tüketici davranışları açısından son zamanlarda en önemli konulardan biri haline gelmiştir.
Çevresel Ürün Beyanları, ISO 14025’e göre tanımlanan, bir ürünün ya da servisin çevre performansını nicel olarak değerlendiren ve beyan eden belgelere verilen isimler Çevresel ürün beyanı Avrupa’ya ihracat için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu belge sayesinde ürünlerin çevreye olan etkilerinin beyan edilmesi sağlanmaktadır.
EPD – Çevresel Ürün Beyanı Hangi Parametrelere Göre Alınmaktadır?
EPD, yani Çevresel Ürün Beyannamesi, ürünlerin yaşam döngüsü çevresel etkileri hakkında şeffaf ve karşılaştırılabilir bilgileri ileten, bağımsız olarak doğrulanmış ve tescilli bir belgedir. Bu belge belirli parametrelere göre alınmaktadır. Bu parametreler aşağıdaki gibidir:
- Hammadde eldesi
- Enerji kullanımı ve verimliliği
- Malzeme ve kimyasal madde içeriği
- Hava, su ve toprağa verilen emisyonlar
- Atık oluşumu
EPD – Çevresel Ürün Beyanı hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
EPD – Çevresel Ürün Beyanı Neye Yarar ve Önemi Nedir?
Avrupa’da yapılarda sürdürebilirlik normunda tanımlanan ve EN 15804 uyumlu EPD – Çevresel Ürün Beyanı belgeleri, Avrupa Yapı ürünleri Yönetmeliği tarafından 2013 yılından itibaren talep edilmeye başlanmıştır.
EPD – Çevresel Ürün Beyanları, yapı malzemelerinin üretiminde de kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlar ve belgeler. Bu kriterlere uyan ve bu kriterleri sağlayan ürünler, “CE” harfleri ile işaretlenmektedir. EPD – Çevresel Ürün Beyanı belgelendirmesinin temeli olan LCA (Life Cycle Analysis) çalışmaları sonucunda yapı ürünlerinin üretimi incelenmektedir. Ayrıca tedarik zincirinin çevresel etkileri de incelenmektedir. EPD hakkında daha fazla bilgi için bizi takipte kalabilirsiniz.